Man heeft een interview

Een goed interview? 3 tips!

Tegenwoordig kan iedereen zich journalist noemen. Van professionele journalisten tot zolderkamer-journalisten en van grote nieuwssites tot kleine blogs. Tegenwoordig worden ook overal interviews gepubliceerd. Soms worden deze interviews face to face afgenomen, maar dit gebeurt ook nog weleens via Skype of de telefoon. Zo hoef je niet naar de persoon toe en dit kan kostbare tijd schelen. Deze tijd kun je benutten met het werken aan je interview. Ook hoef je niet meer te luisteren naar mensen die presentaties geven. Doordat er zoveel nieuwe manieren van journalistiek en interviews zijn, vertellen wij je hoe je goed kunt interviewen. Hoe zorg je ervoor dat jouw interview het beste interview is?

Voorbereiding

Man bereidt zich voor op een interview

Een goede voorbereiding is het halve werk en dit is met interviewen niet anders. Zorg dus voor een goede voorbereiding van je interview. Als je iemand interviewt, lees je dan goed in over deze persoon. Zorg dat je zijn (recente) interviews terugleest, zodat hij niet dezelfde vraag nogmaals moet beantwoorden en zorg ook dat wanneer je informatie geeft in een vraag, dat deze klopt. Niets is ongemakkelijker dat wanneer de geïnterviewde jou moet verbeteren. Lees je dus goed in en zorg dat alles wat je zegt klopt. Ook is het handig om goed na te gaan wat je precies wil weten. Maak een lijst onderwerpen wat je wil vragen en zorg ook dat je hier op doorgaat. Wordt er vervolgens iets gezegd over iemand anders, neem dan contact op met de andere partij. Hoor-wederhoor is heilig in de journalistiek dus zorg ervoor dat je dit altijd toepast. Zo voorkom je veel problemen.

Opnemen

Vrouw schrijft een interview mee, maar kan het ook opnemen

Je kunt natuurlijk alles meeschrijven, maar dan ben je waarschijnlijk na een tijd de draad kwijt. Het is dan ook handig om het hele gesprek op te nemen, zodat je thuis alles rustig kunt uittypen. Als je een goede geheugenkaart voor je telefoon hebt, kun je het gesprek makkelijk opnemen en later terugluisteren. Natuurlijk hoef je ook achteraf het hele gesprek niet uit te typen. Het is aan te raden om tijdens het gesprek de tijden te noteren op het moment dat er iets interessants wordt gezegd. Neem als voorbeeld een leuke quote of anekdote. Kijk tijdens het gesprek naar het tijdstip van de opname en zoek deze punten terug tijdens het uitwerken van het interview. Het is verder handig een back-up te maken. Mocht je telefoon of geheugenkaart er opeens mee stoppen, dan ben je in ieder geval niet je interview en je hele werk kwijt. Zo kun je alsnog doorgaan met je werk en hoef je het interview niet opnieuw af te nemen.

Doorvragen

Vrouw interviewt en stelt kritische vragen

Een leuk gesprek is natuurlijk leuk, maar soms heb je ook iets meer nodig. Daarom moet je altijd doorvragen op de antwoorden tijdens het interview. Vertelt de geïnterviewde iets leuks? Ga er op door. Zorg dat je meer te weten komt. Maar ook wanneer hij iets minder leuks vertelt, stel dan een kritische vraag. Je merkt vanzelf hoe ver je kunt gaan. Ook mag een interview weleens schuren, want je hoeft uiteraard geen beste vrienden met de ander te worden. Het is in een interview belangrijk dat je zoveel mogelijk te weten komt. Daarom is het doorvragen zo belangrijk. Vertelt iemand iets over vroeger? Vraag naar de details? Wat zeiden anderen over de situatie? Zijn er meer mensen die het hebben meegemaakt? Allemaal vragen die je kunt toepassen, maar uiteindelijk moet het allemaal vanzelf gaan.

Geef een antwoord