Hoe moet ik mijn camera instellen?

Hoe moet ik mijn camera instellen?

Hoe moet ik mijn camera instellen?

De juiste belichting voor je foto is toch wel van groot belang. Hiermee zorg je ervoor dat je, voordat je überhaupt de foto gaat bewerken, eigenlijk al 1-0 voorstaat om het uiterste uit je foto te halen. Maar hoe zorg je ervoor dat de belichting juist is voor het ideale plaatje? Het ‘geheim’ bevind zich in de camera instellingen. Daarnaast zou het natuurlijk zonde zijn als de camera deze foto’s in een standaard JPEG formaat afschrijft op de SD kaart. Hierdoor vergaat er een stuk van de toon en kleurgegevens, waar je zo je best voor hebt gedaan met het instellen van je camera. Het RAW formaat is hiervoor de oplossing. Denk alleen wel aan een SD kaart met hogere capaciteit!

Camera Instellingen – De belichtingsdriehoek

Diafragma

Hoe moet ik mijn camera instellen?

De belangrijkste instellingen, waar je direct mee aan de slag kan zijn diafragma, sluitertijd en ISO. De diafragma geeft de grootte van de lensopening aan. Deze grootte bepaald hoeveel licht er op de sensor komt te vallen. Hierdoor kun je instellen hoeveel scherptediepte je in je foto krijgt. Een grotere diafragma zorgt voor meer licht op de sensor, en een kleinere scherptediepte. Met kleine scherptediepte word bedoeld dat de foto een wazige achtergrond bevat. Hierdoor komt het onderwerp van de foto duidelijk naar voren. Een kleine scherptediepte word bijvoorbeeld gebruikt in portretfotografie, om het model van de foto te laten ‘springen’.

Sluitertijd

De sluitertijd bepaald hoe lang er licht op de sensoren van de camera valt. Bij een korte sluitertijd bevries je beweging in de foto. Denk bijvoorbeeld aan een foto van een waterval, waar het lijkt alsof de water druppels midden in de lucht hangen. Met een lange sluitertijd krijg je juist het tegenovergestelde effect. Je zou misschien denken, wanneer zou je ooit een lange sluitertijd gebruiken? Dat resulteert dan toch in een wazige foto? Maar ook voor langere sluitertijden zijn toepassingen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een race auto die voorbij scheurt. Deze kan je alleen scherp op de foto krijgen door een hogere sluitertijd in te stellen. Zo kan je je camera meebewegen, terwijl de auto voorbij rijd. Het resultaat is een foto waar de auto scherp is en de achtergrond juist bewogen.

ISO Waarde

Hoe moet ik mijn camera instellen?

De ISO waarde die je instelt bepaald hoe lichtgevoelig de sensor van je camera is. Des te hoger de ISO waarde des te gevoeliger de sensor is voor licht. Verder heeft de ISO waarde ook een invloed op hoeveel ruis er ontstaat op je foto. Des te hoger de ISO waarde, des te meer ruis je foto heeft. Deze ruis is echter met niet al te veel moeite weg te werken in fotobewerkingsprogramma’s. Dus als een hogere ISO waarde benodigd is omdat er weinig licht in de omgeving is, moet je je vooral niet druk maken dat er wat ruis op je foto zal ontstaan. Er is geen definitieve richtlijn die gaat om wanneer je welke ISO waarde gebruikt, daar moet je een gevoel voor ontwikkelen. In het algemeen stel je in lagere lichtomstandigheden een hogere ISO waarde in. In omstandigheden met meer licht, juist een lagere ISO waarde.

Camera Instellingen & Formaat

Hoe moet ik mijn camera instellen?

Het standaard JPEG formaat zorgt ervoor dat de camera je foto’s comprimeert. Hierdoor zijn het kleinere bestanden, maar verliezen als een gevolg wel deel van de kleur en toongegevens. Hartstikke zonde van alle tijd die je zojuist in het instellen van je camera gestoken hebt! Wij raden dus aan dat je in RAW formaat schiet. De niet gecomprimeerde versie van het bestand behoud alle detail van de foto zoals jij dat wilt. Hij zal wel bewerkt moeten worden met bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom om het uiterste uit de foto te halen. Om het schieten in RAW formaat te permitteren, raden we hevig aan een SD kaart met voldoende capaciteit aan te schaffen. Het kan zijn dat een SD kaart met een hele hoge capaciteit te duur is. In dat geval kan je altijd overwegen om meer dan één SD kaart te kopen, maar dan met een wat lagere capaciteit.

Geef een antwoord