Full HD filmen met je (video)camera

Tegenwoordig kunnen zowel alle videocamera’s maar ook de meeste fototoestellen in Full HD filmen. Full HD film, ook wel bekend als 1080p, werd laat in de jaren 2000 geïntroduceerd. Met de introductie van 1080p, schakelde televisies ook over naar een aspect ratio van 16:9 in plaats van het tot dan gebruikte 4:3. Een veel breder en natuurlijker beeld om naar te kijken met het menselijk oog. Tegenwoordig is dit natuurlijk allemaal standaard, en de jeugd zal niet herinneren dat de TV niet aan 1080p en 16:9 voldeed.

Er zijn vele mooie momenten die het vastleggen zeker waard zijn! Voor enkele voorbeelden van deze momenten verwijs ik U graag door naar een ander artikel.

Full HD Filmen – Wat heb ik nodig?

De SanDisk 64 gb Micro SD Extreme Pro geheugenkaart met adapter.

Zeer interessant om te leren hoe 1080p ontstaan is, maar U wilt gewoon weten wat U nodig heeft om zelf in full HD te filmen. Bij deze een lijstje!

U heeft nodig:

  • Geschikte camera – Standaard bedoelen we natuurlijk een videocamera, maar de meeste spiegelreflex en compact camera’s beschikken tegenwoordig ook over de mogelijkheid om in Full HD te filmen!
  • Bijhorende geheugenkaart – Wat betreft een geheugenkaart raden wij aan dat U qua capaciteit een SD kaart 64Gb aanschaft. U heeft namelijk niet veel opslagruimte nodig voor Full HD, en de 64Gb is een stuk voordeliger wat betreft prijs capaciteit verhouding in vergelijk met kleinere capaciteiten zoals de 32Gb en 16Gb. Zo zorgt U er in ieder geval voor dat U nooit opslagruimte te kort komt tijdens het filmen. Dat gezegd hebbende is het wel slim om een back-up te hebben, voor het geval de eerste toch vol komt te raken of nog erger, defect raakt. Veel camera’s hebben tegenwoordig ook twee sleuven voor een SD kaart en de mogelijkheid om ook een gecomprimeerde back-up versie van het bestand op te slaan op de secundaire SD kaart.
    • Verder moet U ook met de snelheidsklasse rekening houden. De vereiste snelheidsklasse ligt er aan met hoeveel FPS U in full HD wilt gaan filmen. Dat gezegd hebbende is een snelheidsklasse 10, U1 of V10 voldoende om probleemloos in full HD te filmen! De drie voornoemde snelheidsklasse houden in dat de schrijfsnelheid van de SD kaart tijdens het filmen nooit onder de 10 MB/s zal vallen. Dit garandeert dat de kaart altijd voldoende schrijfsnelheid heeft om full HD film bestanden goed weg te schrijven. Als de kaart de vereiste schrijfsnelheid niet kan aanhouden is de kans groot dat U beelden kwijt zult raken. Gelukkig is het zo dat de SD kaart industrie zo hard groeit dat werkelijk bijna elke SD kaart voldoet aan de vereiste schrijfsnelheid. Verder willen SD kaarten met een capaciteit van 32Gb en minder nog wel eens een lagere schrijfsnelheid hebben dan de SD kaart 64Gb en daarboven. In de tabel hieronder staat een overzicht met hoeveel minuten U kunt filmen in Full HD per capaciteit.
Capaciteit Video

Full HD
(1080×1920)
4K Ultra HD 
(3840×2160) 
32 GB2 h 20 min1 h 30 min 
64 GB4 h 40 min3 h 00 min  
128 GB9 h 20 min6 h 00 min  
256 GB18 h 40 min12 h 00 min  

Wanneer en waarom in Full HD Filmen?

Een vakantiefoto op een boot in een tropische omgeving.

Uiteraard de meest vanzelfsprekende situatie is wanneer Uw camera maximaal in Full HD kan filmen. Dan heeft U natuurlijk niet veel keuze wat betreft de resolutie van Uw video opname. Er zijn zeker ook situaties waar U in full HD wilt filmen, ook al kan Uw camera in 4K filmen. Maar waarom zou U in vredesnaam in een mindere resolutie schieten? Het heeft allemaal met opslagruimte en verwerking te maken! Stel U wilt heel veel beelden gaan opnemen die U later wilt verwerken. Denk hier bijvoorbeeld aan vakantie video’s die U kunt monteren. Het is met zulk video’s vaak veel minder belangrijk of het er nou in 4K of Full HD op staat, dan hoeveel U van de vakantie kunt filmen. Stel U bent 2 weken op vakantie, maar omdat U alles in 4K schiet, zijn Uw SD kaarten binnen de eerste week al door hun opslagruimte heen. Dan zit U daar met nog een halve vakantie te gaan waarvan U niets meer kunt vastleggen. Dat is natuurlijk doodzonde! Wees dus slim met hoe U Uw opslagruimte indeelt. Een handige tip is om aan het einde van de dag, alle bestanden van de SD kaart uit te laten lezen via een kaartlezer op een computer/ laptop. Zo heeft U elke dag wanneer U nieuwe beelden wilt gaan opnemen een schone geheugenkaart!

Geef een antwoord